کد خبر: 4291770
تاریخ انتشار : ۰۹ تير ۱۴۰۴ - ۱۲:۲۳
شور و شعور محرم در آستانه اشرفیه

از علم‌بندان تا مَجمع‌بَران؛ رسوم دیرین ابراز ارادت به سیدالشهدا(ع)

کارشناس قرآنی و فرهنگی اداره اوقاف و امور خیریه آستانه اشرفیه با اشاره به اینکه ابراز ارادت به ساحت سیدالشهدا(ع) ریشه در گذشته اهالی این شهرستان دارد، گفت: بسیاری از رسوم قدیمی همچنان با شور و شعور محرمی در مناطق مختلف آستانه اشرفیه و بندر کیاشهر برگزار می‌شود.

مَجمع‌بَران

حجت‌الاسلام مهدی بازدار، کارشناس قرآنی و فرهنگی اداره اوقاف و امور خیریه آستانه اشرفیه در گفت‌وگو با ایکنا از گیلان، با تسلیت فرارسیدن سوگواری سیدالشهدا(ع) اظهار کرد: ابراز ارادت به ساحت مقدس خاندان عصمت و طهارت به ویژه اباعبدالله الحسین(ع) باوری قلبی و ریشه‌دار در بین مردم این شهرستان است.

وی با بیان اینکه در دهه اول محرم امسال نیز همانند سال‌های گذشته بسیاری از شهروندان به صورت خودجوش و همچنین در قالب گروه‌های عزاداری سعی در برگزاری هرچه باشکوه ویژه مراسم مجالس سوگواری سید و سالار شهیدان دارند، افزود: بسیاری از آیین‌هایی که امروزه در مناطق مختلف آستانه اشرفیه و بندر کیاشهر برگزار می‌شود ریشه در سنت‌های قدیمی و اصیل این منطقه دارد.

بازدار با اشاره به برخی از این آیین‌ها تصریح کرد: در آستانه فرارسیدن ماه محرم، آیین علم‌بندان با شور و شوق و در فضایی معنوی انجام می‌شود که اعلام آمادگی برای برگزاری هرچه باشکوه مراسم عزاداری ماه محرم است.

وی افزود: از جمله دیگر این رسوم می‌توان «کَرنازنی» را نام برد که با آغاز محرم در مناطق مختلفی همچون لوخ، دهنه‌سر سفیدرود، امامزاده حسن(ع) دهکا، درگاه و فوشازده اجرا می‌شود و طی این مراسم با نواختن در کَرنا آمدن ایام حزن و اندوه محرم را اعلام عمومی می‌کنند.

وی افزود: «مَجمع‌بَران» از دیگر رسوم کهنی است که امروزه نیز در بسیاری از نقاط از جمله انبارسر، سلیم‌چاف، منطقه دهکا، فوشازده و امامزادگان روستای گیلده برگزار می‌شود و بیش از نیمی از بقاع متبرکه شهرستان به همت اهالی مناطق پذیرای عزاداران با سینی‌های غذاهای نذری هستند.

بازدار تصریح کرد: اهالی در این رسم پس از طبخ انواع غذاهای محلی آنها را در سینی‌های بزرگ همراه با ترشی‌جات محلی چیده و برای پذیرایی از عزاداران سیدالشهدا به مساجد و بقاع متبرکه می‌برند تا اینگونه سهمی در اطعام حسینی داشته باشند.

وی با تأکید بر اینکه مراسم مجمع بران تا ظهر عاشورا ادامه دارد و اوج این رسم و پذیرایی از مهمانان و عزاداران آستان حسینی در ظهر عاشورا به اوج خود می‌رسد، تأکید کرد: در برخی مناطق نیز پس از نماز صبح روز عاشورا و با طلوع آفتاب آیین زارع‌خوانی انجام می‌شود و علاوه بر نوحه‌سرایی، شیر و خرما به نیت علی‌اصغر(ع) بین عزاداران توزیع و هنگام ظهر نیز علاوه بر اجرای آیین مجمع بران، نماز ظهر عاشورا اقامه می‌شود.

کارشناس قرآنی و فرهنگی اداره اوقاف و امور خیریه آستانه اشرفیه با بیان اینکه این شهرستان میزبان حرم ۶۰ بقعه متبرکه است، تأکید کرد: در دهه اول محرم در همه بقاع ویژه مراسم عزاداری شامل قرائت زیارت عاشورا، سخنرانی و همچنین مداحی و سینه‌زنی بعد از نماز مغرب و عشا برگزار می‌شود.

بازدار با بیان اینکه برنامه‌های عزاداری دهه اول محرم تا شام غریبان و سوم امام ادامه دارد، تصریح کرد: بیشتر برنامه‌های عزاداری آستانه اشرفیه به صورت سنتی و با زبان محلی برگزار می‌شود و به همین دلیل استقبال بسیار خوبی از سوی شهروندان و حتی مهمانان صورت می‌گیرد.

انتهای پیام
captcha