کد خبر: 4261141
تاریخ انتشار : ۰۲ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۴:۵۲

برگزاری نشست تبیینی «جایگاه فرانسوی‌ها در نظام سلطه» در جهاددانشگاهی گیلان

معاونت فرهنگی سازمان جهاددانشگاهی استان دومین جلسه دوره مقدماتی و تبیینی «شناخت واقعیات فرانسه و نظام سلطه» را برگزار کرد.

نشست تبیینی در جهاددانشگاهی گیلان

به گزارش ایکنا از گیلان، به همت معاونت فرهنگی و کانون بسیج اساتید سازمان جهاددانشگاهی استان دومین جلسه دوره مقدماتی و تبیینی «شناخت واقعیات فرانسه و نظام سلطه» با حضور محمدحسین نیکزاد، عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان امروز، دوم بهمن‌ماه در سازمان جهاددانشگاهی استان گیلان برگزار شد.

محمدحسین نیکزاد، عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه گیلان در این نشست با اشاره به تحلیل جایگاه فرانسوی‌ها در نظام سلطه و تأثیر تحولات جهانی بر ایرانف اظهار کرد: موقعیت خاص جغرافیایی ایران در منطقه، باعث شده در تقاطع منافع قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی قرار گیرد و این موقعیت، ایران را به یکی از بازیگران اصلی تحولات جهانی تبدیل کرده است.

وی با بیان اینکه موقعیت ایران از دیرباز، به‌ویژه پس از کشف نفت در جنوب، در تقاطع منافع قدرت‌های بزرگ جهانی قرار گرفته است، افزود: ایران به آب‌های گرم دسترسی دارد و تنگه هرمز یکی از مهم‌ترین آبراه‌های بین‌المللی است. علاوه بر این، دسترسی ایران از شمال به ترانزیت اقتصادی از آسیای میانه به اروپا نیز بر اهمیت آن افزوده است.

نیکزاد به تاریخچه تحولات سیاسی ایران و تأثیرات منفی استعمارهای خارجی بر کشور اشاره کرد و گفت: ما بیش از ۲۰۰ سال از ابتدای دوره قاجار در مسیر شبه استعماری قرار گرفتیم و در این مدت بارها تحت فشار قدرت‌های غربی بودیم؛ انقلاب اسلامی ایران، به‌ویژه از آن جهت که مردمی و ملی بود، در مقابل سلطه خارجی‌ها ایستاد.

عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان با اشاره به روابط تاریخی ایران با قدرت‌های غربی، به ویژه فرانسوی‌ها، بیان کرد: در طول تاریخ، ایران بارها تلاش کرده با کشورهای غربی، به‌ویژه فرانسه تعامل برقرار کند. یکی از نمونه‌های این روابط، جنگ ایران و روس بود که ایران برای دریافت کمک‌های نظامی به فرانسوی‌ها روی آورد، اما فرانسوی‌ها پس از امضای قراردادهای نظامی، ایران را تنها گذاشتند و از پیمان خود خارج شدند.

وی تصریح کرد: در پی این تحولات، ایران در بسیاری از دوره‌ها به دلیل نداشتن تجهیزات نظامی کافی و ضعف در دفاع مستقل، دچار مشکلات فراوانی شد؛ به‌ویژه در جنگ‌های ایران و روس و در دوران جنگ جهانی اول که ایران با قحطی بزرگی مواجه شد.

نیکزاد با اشاره به کودتای ۲۸ مرداد و نقش قدرت‌های غربی در آن گفت: دکتر مصدق که شخصیتی ملی‌گرا بود، در جریان این کودتا با خیانت‌های غربی‌ها مواجه و منجر به سقوط دولت او شد.

وی با اشاره به تحولات جهانی بعد از جنگ جهانی دوم، بیان کرد: در دوره پس از جنگ جهانی، آمریکا و بریتانیا قدرت‌های اصلی در سیاست جهانی شدند و فرانسه به دلیل ضعف‌های داخلی، به استعمار کشورهای آفریقایی روی آورد. این تحولات، شامل ایجاد نظام مالی جدید در نشست برتون وودز، تأثیرات زیادی بر کشورهای مستعمره فرانسه در آفریقا داشت.

عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان با اشاره به قراردادهای اقتصادی فرانسه با کشورهای آفریقایی، بیان کرد: این پیمان‌ها به فرانسه امکان را می‌دهد که منابع ارزی و درآمدهای نفتی کشورهای آفریقایی را کنترل کند. نکته جالب این است که واحد پولی CAF Frank که برای این کشورهای آفریقایی ایجاد شده، در برخی مقاطع زمانی ارزش بیشتری از پول ملی فرانسه داشته است.

نیکزاد تأکید کرد: ایران و دیگر کشورهای منطقه نمی‌توانند نسبت به تحولات جهانی بی‌تفاوت باشند و باید با آگاهی و هوشیاری به تحلیل و تبیین ابعاد مختلف نظام سلطه بپردازند.

یادآوری می‌شود، معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی استان گیلان در ادامه برگزاری دوره‌های شناخت غربی‌ها و سیاست‌های استعماری و سلطه‌گری و فهم و ادراک آنها از انقلاب اسلامی، دوره آموزشی فرهنگی «شناخت واقعیات انگلیس و نظام سلطه» را طی دو جلسه در نیمه اول بهمن‌ماه با نظارت و حمایت مرکز فرهنگی دانشجویی امام، ولایت فقیه و انقلاب اسلامی برگزار می‌کند.

انتهای پیام
captcha