پیوند آثار نظامی گنجوی با شعر و فرهنگ شیراز غیرقابل انکار است
کد خبر: 4203504
تاریخ انتشار : ۱۴ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۴:۲۹
رئیس دانشکده زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز:

پیوند آثار نظامی گنجوی با شعر و فرهنگ شیراز غیرقابل انکار است

محمد مرادی معتقد است: بسیاری از آثار شعرای شیرازی تأثیر گرفته از آثار نظامی گنجوی است و حتی بسیاری از نسخه‌های مشهور آثار نظامی در شیراز نوشته و تصویرگری شده است، بنابراین پیوند مستحکمی بین این حکیم برجسته و تاریخ فرهنگ و ادب شهر شیراز وجود دارد.

محمد مرادی، رئیس دانشکده زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیرازهفته بزرگداشت نظامی گنجوی از امروز، ۱۴ اسفندماه آغاز شده است. اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس نیز برای این هفته برنامه‌هایی دارد که بخشی از این برنامه‌ها با مشارکت دانشکده زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز انجام می‌شود.

محمد مرادی، رئیس دانشکده زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا از فارس در خصوص اهمیت پرداختن به حکیم نظامی گنجوی و آثارش اظهار کرد: همه ما از کودکی و دوران دبستان با نظامی و اشعارش آشنا شده‌ایم. نه تنها پارسی‌زبان‌ها در ایران، بلکه در هندوستان، تاجیکستان، افغانستان و کشورهای دیگر، با این حکیم بزرگ آشنایی دارند. برخی شاعران در شیراز، حتی در قرون بعد از دوران زندگی نظامی، سبک او را در شعرگویی پیش برده‌اند.

وی افزود: شاید بتوانیم بگوییم بخشی از گستره شعر فارسی، در هندوستان و بخشی از کشورهای دیگر، به دلیل زبان ویژه دستوری در اشعار نظامی بوده است. منظومه «پنج گنج» نظامی ‌آن‌قدر بزرگ است که شاید سایر آثار ارزشمند او مثل مثنوی‌هایش که در دیوان نظامی قرار دارد را فراموش کرده‌ایم.

مرادی با بیان اینکه غزل‌سرایی نظامی از دیرباز در ادبیات فارسی زبانزد بوده است، اضافه کرد: دست کم صدها شاعر را در کشورهای مختلف می‌شناسیم که به شیوه نظامی شعر گفته‌اند، از جمله جامی در هرات، امیرخسرو دهلوی در هندوستان، خواجوی کرمانی در شیراز، هاتفی و قاسمی در خراسان و بسیاری دیگر، که این تأثیرگذاری بالای نظامی را نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: علاوه بر این، ما حضور آثار نظامی را حتی در معماری خودمان هم می‌بینیم. داستان‌های نظامی وارد معماری و بافت فرهنگی ما شده است. در بسیاری از نقاشی‌های ما، آثار نظامی به چشم می‌خورد.

رئیس دانشکده زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز با تأکید بر اینکه برخی از آثار شعرای استان فارس، تأثیر گرفته از آثار نظامی گنجوی است، گفت: حتی بسیاری از نسخه‌های مشهور آثار نظامی در شیراز نوشته و تصویرگری شده است. همچنین به دلیل امنیتی که در شیراز قرن هشتم وجود داشته است، برخی از تاجرانی که قصد داشته‌اند نسخه‌های آثار نظامی را به خارج از کشور ببرند، آنها را از کارگاه‌های نسخه‌نویسی شیراز تهیه می‌کرده‌اند. بنابراین، پیوند آثار نظامی گنجوی با شیرازی‌ها غیرقابل انکار است.

مرادی بیان کرد: به همین دلیل هم تلاش شده است تا به‌دلیل گستردگی حوزه‌های حضور زبانی، فرهنگی و اندیشگانی این حکیم بزرگ در حیات ما ایرانیان، مجموعه سخنرانی‌هایی را به مناسبت هفته بزرگداشت ایشان در نظر بگیریم.

یادآور می‌شود، به‌مناسبت هفته بزرگداشت حکیم نظامی‌ گنجوی، سخنرانی‌هایی با موضوعات تأثیر داستان‌های نظامی در هنر و معماری فارس توسط مهدی پارسایی، روایت ادبیات در آیین‌های بهرامشاهی توسط شهدخت رحیم‌پور، نظامی در ادبیات کودک و نوجوانان با تکیه بر موضوع‌ها و ارتباطات و بازنویسی‌ها توسط معصومه مرادی، تأثیر آشکار و پنهان نظامی بر ادبیات معاصر توسط مهدی فاموری و تأثیرگذاری شعر نظامی بر شاعران فارسی توسط محمد مرادی، ایراد خواهند شد.

انتهای پیام
captcha