احیاگر اندیشه شیعه + فیلم
کد خبر: 4194938
تاریخ انتشار : ۰۱ بهمن ۱۴۰۲ - ۰۸:۱۹
به بهانه سالروز ارتحال شیخ‌ عباس قمی

احیاگر اندیشه شیعه + فیلم

عباس بن محمدرضا قمی مشهور به شیخ عباس قمی یکی از محدثان و مورخان بزرگ شیعه بود که با نگارش مفاتیح الجنان اسم خود را در جهان تشیع جاودانه کرد. وی در طول عمر پربرکت خود بیش از ۶۰ کتاب را به رشته تحریر درآورد و اینگونه در دورانی که معنویت و حقیقت دین مورد هجوم قرار داشت از حریم و حرم اسلام دفاع کرد.

شیخ عباس قمی

عباس بن محمدرضا قمی مشهور به شیخ عباس قمی در ۱۲۵۴ خورشیدی در قم دیده به جهان گشود. پدر وی محمدرضا قمی از جمله افراد مذهبی بود که به آموزش دین می‌پرداخت و بسیاری از اهالی قم از محضر این عالم گرانقدر استفاده کردند. عباس قمی بعد از یادگیری علوم دینی در حوزه علمیه قم برای ادامه تحصیل خود در مقاطع بالاتر به نجف رفت و از مکتب استادانی چون حسین بن محمدتقی طبرسی معروف به محدث نوری بهره برد. عباس قمی در این شهر توانست پله‌های ترقی را با سرعت طی کند و سپس با درخواست آیت‌الله عبدالکریم حائری یزدی برای آموزش علوم گوناگون به حوزه علمیه قم فراخوانده شد.

این محدث پرکار، شاگردان بسیاری را در حوزه ادیان و احادیث پرورش داد و کوشید تا تجربیات و دانش خود را در اختیار شاگردانش قرار دهد، دانش آموختگانی که هر کدام آثار فراوانی در بسط و گسترش دین و آیین اسلام داشتند. از مشهورترین آنان می‌توان به امام خمینی(ره)، سید عبدالاعلی سبزواری، آیت‌الله محمدهادی میلانی، آیت‌الله شهاب‌الدین مرعشی نجفی و آیت‌الله مرتضی مرعشی نجفی اشاره کرد. این عارف گرانقدر با نگارش کتاب ارزشمند مفاتیح الجنان نام خود را در جهان تشیع جاودان کرد. این کتاب اثری کامل و بزرگ در میان کتاب‌های شیعه و دربردارنده دعاهایی است که در کتاب‌های مختلف حدیث، وجود دارد و وی آن‌ها را به صورت موضوعی دسته‌بندی کرده است.

این عالم اندیشمند با خلق مفاتیح الجنان روشنی بخش و هدایتگر بسیاری از جویندگان راه حق و حقیقت بود و برای احیای اندیشه شیعی تمام تلاش خود را به‌کار گرفت و به نگارش آثار حدیثی پرداخت. یکی از  مهم‌ترین این آثار سفینه البحار و مدینه الحکم و الاثار نام دارد. این کتاب فهرست حدیث‌ها و آیه‌های قرآن و همچنین شرح حال مختصری از مشاهیر و بزرگان علمای شیعه، سنی و برخی از شاعران و ادیبان است. یکی دیگر از آثار این اندیشمند، کتابی با عنوان مستدرک‌ بحارالانوار است که برای متخصصان حدیث و افرادی که در حوزه تحصیل می‌کنند در هشت جلد به نگارش درآمده است. شیخ عباس قمی همچنین کتاب دیگری به نام منتهی الآمال را به رشته تحریر درآورد، این کتاب در واقع در خصوص تاریخ اسلام است. سرانجام این اندیشمند بزرگ بعد از سال‌ها تألیف آثار بی‌بدیل، برای اشاعه اسلام و روشن کردن زوایای تاریخ اسلام در یکم بهمن ۱۳۱۹ خورشیدی دیده از جهان فروبست و در نجف در صحن مطهر حضرت علی(ع) به خاک سپرده شد.

انتهای پیام
captcha