حجتالاسلام اسعد نصاری، مسئول حوزه فرهنگی ادارهکل بنادر و دریانوردی استان گیلان در گفتوگو با ایکنا از گیلان، با اشاره به فضلیت شبهای قدر اظهار کرد: خداوند متعال در قرآن کریم در دو آیه ابتدایی سوره دخان و همچنین سوره قدر در رابطه با عظمت و جایگاه شب قدر مطالب بسیار مهمی را فرموده و متذکر شده است.
وی با اشاره به آیه سوم سوره مبارکه قدر «لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْر؛ شب قدر از هزار ماه ارجمندتر است»، افزود: این یک مسئله است که ارزش و بهای شب قدر به اندازه هزار ماه معادل ۸۳ سال است که فقط به عبادت سپری شده باشد؛ لذا شب قدر از این لحاظ اهمیت دارد که خواندن یک رکعت نماز، تلاوت یک سوره از قرآن کریم و قرائت یکی از ادعیههای سفارش شده ارزش زیادی دارد.
نصاری با بیان اينکه خدای متعال در آیه پنجم سوره قدر فرموده «سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ؛ [آن شب] تا دم صبح صلح و سلام است»، گفت: یعنی شب قدر از غروب آفتاب تا طلوع فجر صادق، وقت اذان صبح است.
وی با بیان اینکه عدهای بنا به دلایل مختلف از جمله مشغله کاری نمیتوانند مشغول احیای این شب شوند، گفت: خداوند متعال در آیه ۶۲ سوره مبارکه فرقان فرموده: «وَ هُوَ الَّذِي جَعَلَ اللَّيْلَ وَ النَّهَارَ خِلْفَةً لِمَنْ أَرَادَ أَنْ يَذَّكَّرَ أَوْ أَرَادَ شُكُورًا؛ و اوست كسى كه براى هر كس كه بخواهد عبرت گيرد يا بخواهد سپاسگزارى نمايد شب و روز را جانشين يكديگر گردانيد»، براساس این آیه اگر کسانی شب قدر به هر دلیل نتوانستند عبادت الهی را انجام دهند روز قدر هم همین ارزش و بها را دارد.
نصاری با اشاره به اینکه علاوه بر سوره مبارکه قدر، خداوند متعال در سوره مبارکه دخان نکات عجیبی راجع به شب قدر فرموده است، تصریح کرد: در آیه سوم از سوره مبارکه دخان فرموده «إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُبَارَكَةٍ؛ [كه] ما آن را در شبى فرخنده نازل كرديم» لذا شب قدر، شب فرخنده و مبارکی است یعنی خداوند در این شب بر بندگانش برکات خاص و ویژه نازل میکند.
مسئول حوزه فرهنگی ادارهکل بنادر و دریانوردی استان گیلان با تأکید بر اینکه در شب قدر مقدرات انسانها از سوی خداوند متعال حکیمانه رقم میخورد، گفت: پروردگار متعال از باب رحمت از ما دعوت کرده تا در تصمیمی که میخواهد برای یکسال آینده ما رقم بخورد مشارکت داشته باشیم. این نهایت لطف خداوند است زیرا خداوند متعال که خالق و رازق ماست و در عین حال که نیازی به ما ندارد ولی وقتی میخواهد تصمیمی برای بنده بگیرد از ما دعوت میکند که در این تصمیم شریک باشیم و این مشارکت از طریق دعا، توسل و تضرع است البته تصمیمات الهی حکیمانه است.
نصاری در خصوص استجابت دعا تصریح کرد: شب قدر علاوه بر مبارک بودن شب رحمت نیز هست در واقع اگر بخواهیم آیات پیرامون شب قدر را بهصورت روان معنی کنیم در مییابیم که شب قدر، شب بارش لطف و رحمت و عنایت خداوند و فرصتی برای مشارکت انسان در تعیین سرنوشت است. خداوند متعال در آیه ششم سوره مبارکه دخان میفرماید «إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ؛ او شنواى داناست» و به تعبیر بشری، خداوند در این شب مبارک سراپا گوش بوده و این از نهایت لطف خداوند است.
وی با اشاره به اینکه «السَّمِيعُ الْعَلِيمُ» یعنی خدای متعال شنونده داناست، گفت: با هر زبانی که به درگاه الهی برویم ما را میشنود و البته نکته مهمی که در روایات تأکید شده این است که انسان به در خانه خدا برود و بداند که نیاز او فقط در نزد خدا و از در خانه الهی برآورده میشود و حداقل در این شب عظیم و مبارک نباید رفع نیاز خود را در دیگران ببیند.
مسئول حوزه فرهنگی ادارهکل بنادر و دریانوردی استان گیلان با بیان اینکه حضور در مراسم احیای شبهای قدر فرصت مغتنمی است، تصریح کرد: نکته مهمی که باید رعایت شود در نظر گرفتن زمان و توان عبادت است و نباید از حد طاقت عبادت خارج شود، از پرداختن به مسائل حاشیهای در اعمال توصیه شده این شبها پرهیز شود زیرا توان ارتباط معنوی انسان با خداوند محدود بوده و لازم است زمان را در شب قدر کنترل کنیم و عبادات مجالس خسته کننده نباشد. نکته مهمی که در شب قدر نیز باید مورد توجه قرار گیرد خلوت انسان به تنهایی با معبود ولو به اندازه کوتاه است و در این خلوت خود با خدا راز و نیاز کند.
انتهای پیام