به گزارش ایکنا از گیلان، امیرحجت مرادی، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی استان گیلان در شورای فرهنگ عمومی استان که امروز، 6 اسفند در سالن جلسات مصلی رشت برگزار شد، اظهار کرد: سند راهبردی توسعه فرهنگ قرآنی استان مصوب خرداد سال 1398 است اما تاکنون متأسفانه به دلیل عدم تشکیل جلسات این شورا، با انباشتی از اقدامات و الزامات تأثیرگذار که نیازمند تصویب و تخصیص اعتبار هستند مواجه هستیم.
وی با اشاره به فعالیت سه کارگروه شورای توسعه فرهنگ قرآنی استان، افزود: سه کارگروه «آموزش و پژوهش» با مسئولیت دانشگاه گیلان، «آموزش عمومی قرآن» با مسئولیت آموزش و پرورش استان و «تبلیغی و ترویجی» با مسئولیت فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در جهت تحقق سند توسعه قرآنی استان برنامههایی را پیشنهاد کردهاند تا دنبال کنند که با تصویب آنها سند توسعه قرآنی استان اجرایی می شود.
مرادی با اشاره به پیشنهادات کارگروهها گفت: برگزاری جشنواره دو سالانه علمی و پژوهشی، طراحی و استقرار نظام سطحبندی و رتبهبندی گروههای پژوهشی توسط دانشگاه گیلان پیشنهاد شده، انجام پژوهش در خصوص پاسخ به شبهات قرآنی ، تأسیس مرکز پژوهشی،هم توسط حوزه علمیه خواهران پیشنهاد شده، طرح نیازسنجی قرآنی دانشجویان استان هم توسط جهاد دانشگاهی استان پیشنهاد شده، برگزاری دورههای دانشافزایی و کسب مهارتهای پژوهش قرآنی، راهاندازی نشریه قرآنی، مساعدت در حوزه پژوهشهای قرآنی بینالمللی که از موضوعات مهم این سند توجه به کشورهای همسایه استان بوده و از مواردی است که توسط کارگروهها مطرح شده است.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی استان گیلان با بیان اینکه یکی دیگر از نکات مهم آسیبشناسی فعالیتهای قرآنی و پژوهشهای این حوزه است، تصریح کرد: تهیه اطلس قرآنی یکی از مواردی است که باید در رابطه با آن تعیین تکلیف شود، همچنین حوزه تبلیغ و ترویج و حمایت از محصولات هنری رسانهای جذاب قرآنی است که جای آن خالی بوده و باید تعیین تکلیف شود.
وی با بیان اینکه برگزاری همایش سالانه تکریم از مقامآوران و نامآوران قرآنی از دیگر موارد نیازمند مورد توجه است، گفت: در طول یک سال اخیر بسیاری از چهرهها و فعالان قرآنی استان خصوصا نوجوانان و جوانان در مسابقات متعدد ملی نامآوری کردهاند، دستگاهها بهصورت موردی از این قهرمانان قرآنی تجلیل کردهاند که میطلبد یک همایش رسمی برای تجلیل از این قهرمانان قرآنی در سال داشته باشیم.
مرادی با تأکید بر اینکه حوزه محافل قرآنی خصوصا بعد از کرونا نیاز به یک تقویت بیشتری دارد، گفت: با حمایت ادارهکل ارشاد اسلامی استان به مناسبت اعیاد شعبانیه برای اولین بار 10 محفل قرآنی با حضور قاریان شاخص بینالمللی و استانی برنامهریزی شد که در حال برگزاری است. برخی از محافل صرفا بهصورت متمرکز در برخی شهرها برگزار میشود که متأسفانه با وجود 55 شهر در استان، محفل قرآنی در برخی از شهرها حتی برای یکبار با وجود قاری شاخص برگزار نشده که نیاز دارد اقدام جدی در این حوزه صورت گیرد.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی استان گیلان بیان کرد: در حوزه موقوفات هم ادارهکل اوقاف استان پیشنهاد شناسایی موقوفات قرآنی را ارائه کرده که یکی از ضعفهای جدی ما در استان است؛ همچنین توسعه فرهنگ وقف در بین آحاد جامعه و برگزاری همایش تجلیل از واقفان از دیگر مواردی که پیشنهاد شده است.
وی با بیان اینکه در حوزه آموزش عمومی قرآن مشکلات جدی داریم و در این خصوص هم جلسات متعددی با آموزش و پرورش استان برگزار شده، افزود: آموزش و پرورش با ظرفیت خوبی که درحوزه رسمی و غیر رسمی دارد که در نظام رسمی مبانی آموزشی روشن است اما میطلبد با توجه به اهمیت موضوع فعالیتهای کارگروه آموزش عمومی شورای توسعه فعالیت قرآنی به حوزه معاونت آموزشی سپرده شود و در حوزه تبلیغ و ترویج هم معاونت پرورشی به ما کمک کند.
مرادی ادامه داد: در حوزه آموزش عمومی مسئله اصلی ما در آموزش و پرورش، کلاسهای قرآنی است. ما هیچ انتظاری از آموزش و پرورش در نظام غیر رسمی یعنی مردمی عمومی نداریم جز اینکه به دانش قرآنی معلمان در آموزش و پرورش توجه ویژه شود زیرا مشکل اصلی در این حوزه است و آموزش و پرورش با وجود چهرههای قرآنی شاخص ظرفیت خوبی دارد؛ باید بتوانیم این مشکل را حل کنیم زیرا کلاس قرآنی مدراس به معلم کلاس بر میگردد و اگر معلم از دانش قرآنی لازم برخوردار باشد، موانع قابل حل است و دانشگاه فرهنگیان هم یکی از مواردی بوده که باید در بحث آموزش قرآن جدی ورود کند.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی با بیان اینکه انتقاد جدی از کُند بودن روند پیگیری امور داریم، تصریح کرد: یکی از موارد به عدم تشکیل جلسات شورای توسعه فرهنگ قرآنی برمیگردد، اسفند سال 99 که آخرین جلسه شورا برگزار شد، 18 مصوبه داشتیم که از این تعداد هشت مورد از مصوبات اجرایی شده ولی چون بعد از آن جلسهای تشکیل نشد اقداماتی هم انجام نگرفت.
وی بیان کرد: مسئله بعدی بحث اعتبارات است که پیرو مصوبات قرار بر این بود دستگاهها تصدیگری نکنند ولی متأسفانه این روند همچنان ادامه دارد و دستگاهها با انعقاد تفاهمنامه با یکدیگر دوره برگزار میکنند، اگر قرار بر این شیوه بود چرا به بخش مردمی مجوز داده شده؟ در برخی دستگاهها حتی تأکید میشود که گواهی دوره مبتدی را خودشان صادر کنند در حالیکه صدور گواهی روخوانی قرآن حداقل مدرکی است که مؤسسات می توانند صادر کنند.
این فعال قرآنی استان با اشاره به اینکه به دستگاهها اعلام شده بود تا پایان سال 1400 فهرست نیازهای حوزه آموزش قرآن را به اتحادیه اعلام کنند و ما هم به بخش مردمی و مؤسسات این نیازها را انتقال دهیم، گفت: وقتی بحث اعتبارات مطرح میشود، اعلام میکنند که بودجه نداریم اما همان اعتبارات بین دستگاهها رد و بدل میشود در حالیکه اگر به بخش مردمی واگذار شود، بسیاری از مشکلات این بخش حل میشود.
مرادی با بیان اینکه امروزه به دلیل اتفاقات ناشی از کرونا و هم به دلیل مسائل فرهنگی موجود، رجوع به مجموعهها و مراکز آموزش قرآن کاهش یافته و دچار مشکل شدند، افزود: از طرف دیگر در بخش اعتبارات چالش داریم که اگر اعتبارات دولتی به سمت بخش مردمی آموزش قرآن هدایت شود، باعث رونق فرهنگ قرآنی میشود و این امر نیازمند توجه ویژه است.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی استان با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه «فعالیتهای قرآنی راهبردی است»، بیان کرد: این راهبردی بودن را باید در تصمیمات مسئولان و اهتمام آنها نسبت به انجام فعالیتهای قرآنی ببینیم.
وی افزود: بحث توسعه فرهنگ قرآنی در مهدها و پیشدبستانیها هم در سند آمده که برای تحقق این امر نمیتوان منتظر تشکیل جلسات شورا ماند لذا درخواست میشود با توجه به اهمیت موضوع دستورات لازم اتخاذ شود تا جلسات شورای توسعه فرهنگ قرآنی استان منظم و فصلی یکبار برگزار شود.
انتهای پیام