کد خبر: 4023464
تاریخ انتشار : ۰۴ دی ۱۴۰۰ - ۱۹:۵۸
عضو هیئت‌ علمی دانشگاه پیام نور رشت بیان کرد:

روشنگری و هدایت؛ مهم‌ترین پیامد یک مناظره مطلوب

عضو هیئت‌ علمی گروه مدیریت دانشگاه پیام نور مرکز رشت با بیان اینکه روشنگری و هدایت مهم‌ترین پیامد یک مناظره مطلوب است، گفت: در بحث و گفت‌و‌گو، عقاید مختلف با هم مقایسه شده و در این سنجش، بهترین راهکار برای پیشرفت و سازندگی جامعه انتخاب می‌شود.

روشنگری و هدایت مهم‌ ترین پیامد یک مناظره مطلوب

میرهادی موذن جمشیدی، عضو هیئت علمی گروه مدیریت دانشگاه پیام نور مرکز رشت در گفت‌و‌گو با ایکنا از گیلان گفت: مناظره یک روش رسمی استدلال بر‌اساس منطق و به‌صورت تعاملی است که به افراد کمک می‌کند به‌دنبال حل یک مسئله یا معضل باشند. باتوجه به مبانی نظری و گزارشات موجود، مناظره روش مطلوبی در جهت پیشرفت و توسعه کشورها است.

عضو هیئت علمی گروه مدیریت دانشگاه پیام نور مرکز رشت با اشاره به پیشینه این فرهنگ ادامه داد: در متون یونان باستان می‌توان اصول مناظرات و گفتگو را ردیابی کرد. در کشور ما نیز گرچه این فرهنگ از پیشینه غنی برخوردار است اما در برهه‌ای از تاریخ به‌دلیل وضعیت سیاسی موجود در گذشته که نظامی پادشاهی و تحت سلطه حاکمان مختلف بوده و این حاکمان ملزم به پرداخت مالیات به دولت مرکزی بودند، به‌جهت تداوم قدرت، نفوذ، زور و اجبار بر جامعه تحت سلطه خود، سعی در سکوت مردم داشته و ابزار گفت‌و‌گو را به مثابه آفتی علیه قدرت خود می‌دانستند و در این راستا عموما از گسترش فرهنگ گفت‌و‌گو جلوگیری می‌کردند.

جمشیدی از گسترش این فرهنگ در جامعه امروز ابراز خرسندی کرد و افزود: در سال‌های اخیر شاهد گسترش این موضوع در کشور هستیم که البته جراید، رسانه‌ها و فضای مجازی در این پیشرقت نقش بسزایی دارند. باید توجه داشت که هرچه یک کشور به‌سمت توسعه‌یافتگی حرکت کند، این مسئله رونق بیشتری یافته و مبانی مناظرات، دارای استاندارد مطلوب‌تری خواهند‌ شد.

این دکترای مدیریت منابع انسانی و داور مرحله استانی مسابقات ملی مناظره دانشجویان با تاکید بر‌ این‌که مهم‌ترین پیامد مناظره مطلوب، روشنگری و هدایت است، بیان کرد: ترویج فرهنگ گفت‌و‌گو باعث می‌شود که افراد به درک درستی از عقاید مخالف برسند و به عقاید یکدیگر احترام بگذارند، سطح منطق و قدرت تحلیل افراد بالاتر رفته و موضع حق را راحت‌تر تشخیص دهند که در نتیجه موجب ارتقاء بلوغ فکری جامعه می‌شود.

وی با بیان اینکه در بحث و گفت‌و‌گو، عقاید مختلف با هم مقایسه شده و در این سنجش بهترین راهکار برای پیشرفت و سازندگی جامعه انتخاب می‌شود، اظهار کرد: تمرین مناظره باید از سال‌های اولیه دانش آموزی شروع شده و کودکان در مدارس آموزش ببینند که چگونه پیرامون موضوعات مختلف، نظرات خود را بیان کرده و با بحث و گفت‌و‌گوی منطقی به راه‌حل درست برسند. در این صورت این افراد در آینده جامعه‌ای را خواهند ساخت که مبنای آن تفکر و گفت‌و‌گوی منطقی است.

عضو هیئت علمی گروه مدیریت دانشگاه پیام نور مرکز رشت یادآور شد: اصولا هر کنش اجتماعی، دارای محدودیت‌ها، ارزش‌ها و هنجارهای خاصی است. بالطبع مناظره هم به‌عنوان یک کنش اجتماعی، آداب و شرایطی دارد. دو طرف گفت‌و‌گو باید ضمن یافتن اشتراکات فکری و فهم یکدیگر و موضوع مورد بحث، در مورد اختلافات به صورت منطقی و مستند استدلال کنند. داشتن آگاهی و اشراف به موضوع مورد‌ بحث باعث می‌شود طرفین بدانند که در پی اثبات و یا نفی چه چیزی هستند که این خود نخستین قدم در یک مناظره مطلوب است.

وی افزود: رعایت معیارهای اخلاقی از آداب یک مناظره نیکوست. باید نسبت به یکدیگر با ملایمت و احترام رفتار شده و هرآنچه به یکدیگر نسبت داده می‌شود بر اساس صداقت و راستگویی باشد. در گفتگو باید فرد را از عقیده جدا دانست و با استدلال علمی و منطقی و پذیرش عقلایی، موضوع بحث را به چالش کشید، نه‌اینکه شخصیت فرد را زیر سوال برد و مورد توهین قرار داد. همچنین صراحت بیان و پرهیز از تکلف و ابهام در کلام از دیگر ویژگی‌های یک مناظره استاندارد است.

انتهای پیام
captcha