به گزارش ایکنا از گیلان در یکصدمین سالگرد سردار نهضت جنگل و در چهارمین ویژهبرنامه «پنجشنبهها با نهضت جنگل» که در تاریخ 25 آذرماه توسط دبیرخانه دائمی دانشجویی بزرگداشت نهضت جنگل انتشار یافت، هوشنگ عباسی، پژوهشگر و نویسنده کتاب «نهضت جنگل در هنر و ادبیات» در گپوگفت صمیمانه با دانشجویان به تشریح ردپای جنگل پرداخت.
عباسی با بیان اینکه نهضت جنگل حرکتی در زمینه تحول اجتماعی در ایران و ادامه انقلاب مشروطیت بود، ابراز کرد: این نهضت تنها نهضتی است که باوجود اینکه در یک استان به وقوع پیوست ولی تمامی اقوام از جمله تاتها، ترکها، کردها و فارسها در آن ایفای نقش داشته و همچنین بسیاری از کشورها مانند انگلیس، آلمان، عثمانی، اتریش، فرانسه و روسیه در آن تاثیرگذار بودند. اهداف آن جنبش پس از صدسال همچنان در ذهن مردم جای دارد.
وی خاطرنشان کرد: اعلامیه جهانی حقوق بشر که بیست سال پس از نهضت جنگل شکل گرفته، به اندازه اساسنامه این نهضت کامل و پیشرفته نیست. در اساسنامه نهضت جنگل از موارد حقوقی، آموزشی، مضامین انسانی، محتوای بهداشت کار و غیره صحبت شده که بسیار غنیتر از اعلامیه جهانی حقوق بشر میباشد. رهبران نهضت جنگل ضمن مردمی و ملی بودن، ضد نفوذ بیگانه، خواهان پیشرفت و ترقی و ساختن ایرانی آزاد و مستقل بودند.
نویسنده کتاب «نهضت جنگل در هنر و ادبیات» با بیان اینکه نهضت جنگل تاثیر فرهنگی، سیاسی و اجتماعی عمیقی نه تنها در گیلان بلکه در فرهنگ ایران گذاشته است، تصریح کرد: تاثیر عمیق آن بر فرهنگ ما بهویژه در ادبیات و هنر بسیار است، در حدی که در همان سالهای اول ترانههای فولکلور از دل مردم ایران آمده و در زمینه موسیقی هم ترانههای بهنامی در مورد میرزا و نهضت نوشته شدهاست. همچنین کتابها و اشعار بسیاری در وصف میرزا و جنبش جنگل نگاشته شده است مانند حسین کسمایی. بهمن صالحی ، شیون فومنی و... .
وی افزود: در خصوص هنر مجسمهسازی هم میتوان گفت که مجسمههای چوبی ساخته شده در مورد نهضت، تاثیر سیاسی بسیار بالایی بوده داشته است. در دانشگاهها نیز کرسیهایی در مورد نهضت جنگل وجود دارد درحالیکه کمتر نهضتی اینچنین تاثیر همهجانبهای بر فرهنگ مردم داشتهاست.
گفتنیاست علاقمندان جهت مشاهده ویدیو این گپوگفت صمیمانه میتوانند به آدرس roytab.ir و صفحه رسمی اینستاگرامی guilanfjd مراجعه کنند.
انتهای پیام