به گزارش ایکنا از گیلان، در همایش مجازی «نقش سرداران گیلان در حفظ وحدت و مبارزه با استکبار» که 15 آبان ماه، به همت کانون بسیج اساتید سازمان جهاد دانشگاهی استان گیلان برگزار شد، سخنران جلسه روحالله منعم، مدرس دانشگاه و معاون سازمان بسیج اساتید استان گیلان، به تشریح تاریخ نقش سرداران در فرهنگ شیعی و ایرانی پرداخت و گفت: در فرهنگ غنی شیعی و تاریخی ما ایرانیان، همواره سرداران نظامی و افرادی که توانایی جسمی و هنر بسیج نیروها و توده ها را داشتند، مورد توجه بودند. در بررسی تاریخ ایران آمده که همواره در کنار بازارها، مساجد و در کنار مساجد، زورخانه ها وجود داشت. بازار محل کسب و رزق حلال، مسجد محل رسیدن به قرب الهی و زورخانه محل پرورش قوای جسمانی برای مقابله با دشمنان به حساب میآید. پیوند نیرومندی قوای جسمانی در کنار قوای روحانی همواره موردتوجه ما ایرانیان بوده و انبوهی از سرداران تاریخی در این حوزه داریم.
وی در ادامه به فرهنگ دینی و شیعی اشاره کرد و افزود: وقتی درمورد حضرت علی(ع) صحبت میشود، نقش سرداری، دلاوری و ایثارگری ایشان در کنار سایر نقش ها بسیار قابل توجه است. در فرهنگ عاشورا، نقش حضرت عباس(س) در مقام سرداری، دلیری، فرماندهی و دفاع از حریم اهل بیت مطرح میشود. در طول تاریخ تشیع، همواره مسلمین در کنار موضوعات اعتقادی، عبادی و شرعی به معقوله جنگاوری و نظامی توجه ویژه داشتند.
معاون سازمان بسیج اساتید استان گیلان تاکید کرد: در تاریخ معاصر نیز همین فضای فکری حکمفرماست. در استان گیلان، رویداد بزرگی چون قیام جنگل در پی قیام میرزاکوچک خان جنگلی که یک روحانی، عالم دینی، شهروند گیلانی آگاه و یک سردار نظامی بود به وقوع پیوست. این سردار توانست نیروهای خودرا برای یک هدف مشترک یعنی مبارزه با استکبار زمان بسیج کند.
منعم یادآور شد: در نگاه به تاریخ در مییابیم که امروز نماد استکبار، دولت ایالات متحده است که عملا از سال ۱۹۴۵ بعنوان قدرت برتر جهانی در عرصه بین المللی، هرآنچه را که در چهارچوب منافع خودش باشد تعقیب می کند. قدرتی که بر صحنه اقتصاد و سیاست جهانی مسلط می شود و توانمندی نظامی او برایش فربهی قدرت ایجاد کرده و در مقام استکبار قرار می گیرد تا تمام چهارچوبهای قدرت جهانی را بر اساس منافع خودش تعریف کند.
معاون سازمان بسیج اساتید استان گیلان به تاریخ انقلاب اسلامی ایران اشاره کرد و اظهار داشت: در طول ۴۳ سال گذشته، استقلال خواهی و آزادی طلبی ایرانیان، هزینه های زیادی داشته که بی شک بخش قابل توجهی از این هزینه ها را چه به لحاظ سرمایه انسانی و چه سرمایه اجتماعی، سرداران نظامی ما متقبل شدند. در حوزه های مختلفی چون درگیری های نظامی مثل جنگ تحمیلی، جریان منافقین، تحریم ها و ... نقش سرداران نظامی ما بسیار قابل تقدیر است.
این مدرس دانشگاه استدلال کرد: ملاک از واژه سردار، صرفا سردار نظامی نیست. در استقلال خواهی ایران نقش گروه های متعددی مطرح است، سرداران دانشگاهی، سرداران مذهبی، سرداران اقتصادی و ... که بعنوان سرداران علمی، عمران و آبادانی، مقابله با استکبار و ... پیشگام هستند.
در استان گیلان نقش افرادی چون آیت الله احسانبخش در حفظ وحدت و آرمان خواهی مردم گیلان و همچنین افرادی چون آیت الله رودباری، آیت الله لاکانی، جامعه بازاری گیلان، سردارانی چون شهید قلی پور، شهید خوش سیرت، شهید املاکی، شهدای مدافع حرم و ... بسیار قابل توجه بوده است.
گیلانیان در جنگ هشت ساله تحمیلی، هشت هزار شهید برای حفظ استقلال طلبی و مبارزه با استکبار تقدیم کردند. در کنار سپاه و ارتش، عامه ی مردم حضوری پررنگ و تاثیرگذار داشتند مانند اهدای کمک هزاروپانصد کامیون به جبهه های جنگ که به هنر سرداران گیلانی رقم خورد.
وی متذکر شد: امروز شرایط سختتر از گذشته است. مقام معظم رهبری، اساتید دانشگاه را سران جنگ نرم می داند یعنی حوزه سرداری، دفاع و مقاومت در برابر استکبار از همیشه بزرگ تر شده است. استکبارستیزی الزاما آمریکاستیزی نیست، بلکه یکی از مولفههای اصلی آن استقلال خواهی در تمام حوزهها مثل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، تکنولوژی و ... است.
منعم با اشاره به نقش جهاد دانشگاهی، بیان کرد: مولفه جهاد دانشگاهی، خودکفایی و استقلال علمی است. جهاد دانشگاهی بخشی از ضلع استقلال خواهیست که اگر به عنوان یک مجموعه اثربخش و توانمند ظاهر شود یعنی نقش خود را در حوزه استقلال علمی به خوبی ایفا کرده است. اینجاست که تکرار میکنیم، الزاما به معقوله سرداری نباید نگاه نظامی داشت. امروزه بخش قابل توجهی از استقلال خواهی ما به واسطه توانمندی نظامی و به همت سرداران نظامی ایرانی و گیلانی شکل گرفته است که در این بین نقش شهیدان گیلانی بویژه شهدای عرصه مقاومت بسیار تاثیرگذار است. حال ما وظیفه داریم شعاع استکبارستیزی را گسترش دهیم. اگر میخواهیم مانا و پایدار باشیم، باید از کلیشه ها فاصله بگیریم و با تلاش و کوشش توانمندی خود در همه عرصه ها بویژه داخلی را افزایش دهیم. باور به توانمندی داخلی در مبارزه با استکبار جهانی، امروز توان نظامی و موشکی ما را افزایش داد. حال این استکبارستیزی باید در عرصه علم، فناوری و اقتصاد نیز خود را نشان دهد.
معاون سازمان بسیج اساتید استان گیلان خاطرنشان کرد: یکی از شاخصه های انقلابی گری مبارزه با ایستایی است، باید پیشرو و رو به جلو بود. سرداران نظامی، مسیر را مهیا کرده و امنیت پایدار و فراگیر ایجاد کردند، حال امروز باید سرداران عرصه های دیگر پرقدرت تر در عرصه باشند. سرداران علمی تولید علم کنند، سرداران اقتصاد تولید کالا و خدمات کنند، سرداران پزشکی در مقابل کرونا بایستند، سرداران کشاورزی زمین ها را آباد کنند، سرداران حوزه سرمایه گذاری و دولت باید رونق و ثبات را به بازار بیاورند و ضعف های گذشته را جبران کنند و ... .
منعم عنوان کرد: امیرالمومنین(ع) یک سردار نظامی است اما اوقات فراغتش را چاه حفر می کرد، زمین شخم میزد و آباد می کرد و ... یعنی به امور معیشتی و اقتصادی در کنار امور نظامی توجه داشت. امروزه جمهوری اسلامی نیاز دارد سرمایه انسانی خود را گسترش دهد. شهید سردارحاج قاسم سلیمانی، انبوهی از دوستداران اهل بیت را در کشورهای متعدد جهان پرورش داد.
این مدرس دانشگاه افزود: یادمان باشد که دشمن نمی ایستد، بلکه مدرن تر، پیشرفته تر و آگاه تر رو به جلو حرکت می کند، پس ما نیز باید آگاه تر، پیشرفته تر و توانمندتر شویم.
وی در انتها ابراز امیدواری کرد: از گذشته درس بگیریم و برای آینده برنامه داشته باشیم و در برابر استکبار بایستیم تا هرکدام در هر جایگاهی یک سردار گیلانی عاشق ایران و وفادار به اسلام باشیم.
انتهای پیام