کد خبر: 2554508
تاریخ انتشار : ۱۰ تير ۱۳۹۲ - ۱۱:۲۸

شناخت ظرفيت‏ها و استعدادهای صوتی مقدم بر انتخاب لحن است

گروه فعاليت‏های قرآنی: قاری گيلانی با بيان اينكه برای تربيت صوت، قاری بايد استعدادهای صوتی خود را زير نظر اساتيد فن بشناسد و برای پرورش آن برنامه مخصوص داشته باشد، گفت: شناخت ظرفيت‏ها و استعدادهای صوتی مقدم بر انتخاب لحن است.

محمد چولابی، قاری گيلانی در گفت‏‏وگو با خبرگزاری بين‏المللی قرآن(ايكنا) شعبه گيلان، با اشاره به اينكه در آستانه حلول ماه مبارك رمضان، ماه بهار قرآن هستيم، اظهار كرد: اين فرصت مغتنمی است تا با گشودن دريچه‏ای به سوی آموزش قرآن، شيفتگان كلام الهی و همه علاقه‏مندان انس و الفت با اين كتاب آسمانی را به تعمق در علم قرائت بعنوان يكی از روش‏های انس با قرآن راغب نموده و آنان را به كوشش بيشتر برای ورود به اين عرصه رهنمون سازيم.
وی افزود: در قرآن كريم تأكيد شده كه برای انسان هر چقدر ميسر است قرآن بخواند امروز تلاوت قرآن به نحو احسنت و با رعايت كليه قواعد آن حول محورهای فنون صوت لحن تجويد و ترتيل نهفته است.
مدرس قرآن گيلانی اولين رويكرد قاری قرآن را فعاليت در جنبه تعبدی و الهی دانست و تصريح كرد: قاريان و فعالان قرآنی بايد فقط برای جلب رضايت الهی قرائت قرآن را پيشه خود سازند.
چولابی با بيان اينكه ارتباط انسان با قرآن از بدو تولد تا مراحل مختلف زندگی می‏تواند نعمت‏های زيادی را برای او به ارمغان داشته باشد، ادامه داد: انسان بايد قرآن را با شيواترين اسلوب و صوت دلنشين قرائت نمايد.
وی متذكر شد: ما آنقدر هنر نداريم كه كلام خدا را از آنچه كه هست زيباتر كنيم هنر قاری در اين است كه از اين زيبايی حسن استفاده را نمايد.
قاری گيلانی با بيان اينكه يادگيری هر يك از اصول و فنون رشته قرائت محتاج تمرين مستمر است، ادامه داد: بيشتر اصول قرائت قرآن كاربردی و عملی است يعنی صرفا با حضور در جلسات قرآن می‏توان به آن شناخت پيدا كرد ولی تحصيل موفقيت در امر قرائت بيشتر مستلزم پيگيری‏های همه‏جانبه فرد است.
چولابی در خصوص صوت به عنوان يكی از اركان قرائت درست و دلنشين ابراز كرد: همه انسان‏ها با هرگونه كيفيت صدايی نبايد از خواندن و قرائت قرآن مأيوس شوند، ويژگی‏های صوتی در انسان ذاتی و اكتسابی است و در قرائت قرآن صوت بسيار مهم و در حكم مركب است و لحن حكم راكب را دارد.
وی در ادامه گفت: برای تربيت صوت، قاری بايد استعدادهای صوتی خود را زير نظر اساتيد فن بشناسد و برای پرورش آن برنامه مخصوص داشته باشد زيرا شناخت ظرفيت‏ها و استعدادهای صوتی مقدم بر انتخاب لحن است.
مدرس قرآن گيلانی با بيان اينكه تقليد در صوت برخلاف تقليد در لحن زيان‏های زيادی را بر حنجره و تارهای صوتی قاری وارد می‏سازد، افزود: فرد نبايد صدای خويش را با صدای يك قاری ديگر به شكل تقليدی و تصنعی تطبيق دهد او بايد بدون تكلف با صدای خودش قرائت كند، بديهی است كه در اين صورت متأثر شدن از لحن يك قاری به عنوان الگو عاری از اشكال است.
چولابی لحن را يكی ديگر از اركان قرائت خوب دانست و اضافه كرد: در ورود به عرصه هنر قرائت، تقليد امری ممدوح است زيرا روش يادگيری لحن كاملا موقوف به سماع است و تلاش‏های مستمر فرد می‏تواند ضامن موفقيت او باشد در اين راستا كلاس‏های حضوری و بهره‏گيری از اساتيد فن به عنوان جرقه راهنما و الگو می‏تواند مهم باشد ولی موفقيت كامل شخص مستلزم پيگيری‏های خود شخص است كه از طريق استماع زياد و طولانی تلاوت‏های قاريان برتر جهان كسب خواهد شد.
وی انتخاب لحن و آوا را مستلزم هماهنگی كامل با ظرفيت‏های صوتی يك قاری عنوان كرد و افزود: مثلا فردی با صدای بم نمی‏تواند روش قرائت عبدالباسط را انتخاب كند يا فردی با صدای زير نمی‏تواند روش قرائت استاد طبلاوی را دنبال نمايد؛ لذا اساتيد فن در اين خصوص می‏‏توانند قاری را راهنمايی كنند.
قاری و مدرس قرآن گيلانی متذكر شد: اكثر قاريان قرآن به ويژه استاد مصطفی اسماعيل اعتقاد دارند كه چنانچه قاری قرآن خود در تلاوت به رضايت دست يافت مستمعين نيز به لذت و رضايت خواهند رسيد كه اين ميزان خوبی برای سنجش و ارزيابی كيفيت قرائت است.
چولابی تجويد را به عنوان يكی ديگر از اركان قرائت نام برد و گفت: برای آشنايی با قواعد تجويد حتما بايد در كلاس‏های حضوری و زيرنظر اساتيد مجرب تعليمات لازم را فراگرفت؛ تجويد علمی عملی است يعنی به صورت عينی و تجربی بايد آن را آموخت سپس با استماع تلاوت‏های مشهور قرآن و اجرای برنامه‏های عملی قرائت قرآن فن تجويد را در قرائت تقويت بخشيد البته تجويد مشتمل بر مباحث نظری نيز می‏باشد.
وی وقف و ابتدا (ترتيل) را ركن ديگر قرائت عنوان كرد و يادآور شد: وقف و ابتدا يكی از بخش‏های مهم تلاوت قرآن است اگر قاری قرآن در اين زمينه با كاستی مواجه باشد نمی‏تواند حق مطلب را به خوبی ادا كند برای آشنايی بيشتر با اين علم، مطالعه علمی و شركت در جلسات و استماع يك دوره كامل ترتيل قرآن و يا تحقيق و توجه به مواضع انتخاب شده برای قطع و وصل آيات در هنگام قرائت توصيه می‏شود.
captcha