محمود لطفینيا، قاری و داور بينالمللی مسابقات قرآن كريم استان گيلان در گفتوگو با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) شعبه گيلان، در خصوص وجود سبک قرائت قرآن كريم به روش ايران اظهار كرد: اگر گردشی در تاريخ كارهای دينی و مذهبی داشتهباشيم، میبينيم از تعزيه گرفته تا ديگر محافل دينی و مذهبی موجود در پيشينه ايران، به وجود يك موسيقی غنی در زبان فارسی پی میبريم كه خود میتواند اساسی برای فرهنگ موسيقی در خاورميانه باشد اما اينكه اين موضوع يك سبك شمرده شود و برای مسلمانان جهان قابل عرضه باشد، جای تأمل و مطالعه دارد.
وی افزود: اگر بر اساس اصول مرتبط به زبان عربی و همچنين زبان قرآن كه از ديگر لهجههای عربی متمايز است، شايد نتوانيم در حدی باشيم كه يك سبك جديد ايجاد كنيم مگر اينكه موسيقی ايران را به ساختار عربی نزديك كنيم كه مستلزم آشنايی به ساختار و گفتار زبان عربی است به طوری كه سرعت ملودی موسيقی ايرانی را با گفتار، اندازه و صداهای عربی تطبيق دهيم.
لطفینيا تأكيد كرد: در قرائت قرآن كريم، موسيقی بر اساس علم تجويد تنظيم میشود و اين يك اصل است اگر تخطی كنيم مرتكب گناه شدهايم.
قاری و داور بينالمللی مسابقات قرآن كريم گيلان گفت: با مطالعه، كار جدی و عالمانه با وجود جوانان با استعدادی كه داريم، میتوانيم در آينده به سبك ايرانی برسيم كه منجر به تركيب مأنوس و خوشگوار تلاوت قراء ايرانی بين عموم مسلمانان جهان همچون شيوه تلاوت قراء مصری كه در همه جا طرفدار دارد، شود.
وی ادامه داد: با توجه به حضور قرای ايران در سطح بينالمللی و كشورهای خارجی، سبك قرائت به شيوه ايرانی به تدريج حاصل میشود كه در اينصورت میتوانيم از تركيب موسيقی ايرانی با كلام قرآن به يك نقطه مشترك بين مسلمانان جهان برسيم.
لطفینيا با بيان اين مطلب كه فرهنگ گفتاری از اختلاط فرهنگهای مختلف به وجود میآيد، تصريح كرد: زبان قرآن فاخرترين زبان عربی است و همچنين بسياری از دانشمندان تأكيد كردهاند كه موسيقی و كلام قرآن دارای اعجاز موسيقيايی است بنابراين موسيقی بايد با تلاوت و كلام قرآن همراهی كند تا مطبوع طبع شنوندگان شود.
قاری و داور بينالمللی مسابقات قرآن گيلان با تأكيد بر اين موضوع كه معرفت در قرآن نسبت به شناختعلم تلاوت در آن آغاز شد، خاطرنشان كرد: بحمدالله بعد از پيروزی اقلاب و با تأكيدات مقام معظم رهبری قاريان ما رشد بسزايی داشتهاند تا جايی كه مورد تاييد اساتيد قرآنی در جهان هستند و خوشبختانه ايران ظرفيت بالايی در پرورش قاريان برتر دارد كه اين امر به همت دوستان قرآنی تحقق میيابد.
وی در خصوص طرح تربيت حفاظ قرآن گفت: در سالهای بعد از انقلاب شهريار پرهيزگار كه به عنوان اولين قاری جوان شيعه در مسابقات عربستان رتبه اول را كسب نمود، بعدها نيز محمدحسين طباطبايی يك حركت تازهتری بهوجود آورد و اين رشد همچنان ادامه داشت به طوری كه دو دهه اخير اوج شكوفايی حفظ قرآن كريم در جوانان ايرانی است.
لطفینيا افزود: رشد گرايش به حفظ و قرائت قرآن سبب شد تا توقع تربيت حافظان و قاريان قرآنی به صورت حقيقی در بدنه جامعه احساس شود و مقام معظم رهبری نيز با تدابير ويژهای به اجرای طرح تربيت دهميليون حافظ اشاره نمودند.
قاری و داور بينالمللی مسابقات قرآن گيلان ادامه داد: پس از فرمايش مقام معظم رهبری حركتهای خوبی در زمينه پرورش حفاظ صورت گرفت اما بهتر است در اجرای بهتر اين طرح به جای تاكيد و توجه به آمار و تعداد، به بطن و حقيقت امر توجه كنيم.
وی خاطرنشان كرد: حركتها بايد بر مبنای حقيقت استوار باشد و متوازن و متعادل طرحريزی كنيم كه با حركت تدريجی و مدبرانه به تحقق در امر تربيت و پرورش حافظان قرآن كمك كنيم.
لطفینيا در پايان تأكيد كرد: انشاالله با پيشرفت در طرح تربيت حفاظ قرآنكريم فضای ايمانی، جامعه ما را پوشش دهد و بيش از پيش قرآنی شويم تا نسلهای آينده را به سوی قرآنی بودن هدايت كنيم.