محمد زحمتكش طراح و مجری ديوار نگاری های مزار شهدای رشت در گفت وگو با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) شعبه گيلان در خصوص پيشينه نقاشی ديواری در ايران گفت : نقاشی ديواری از اولين نقاشی هايی می باشد كه حدود يازده هزار سال پيش در تاريخ ثبت شده است و قديمی ترين نقاشی ديواری ايران در شهر سوخته واقع در سيستان و بلو چستان مربوط به دوره اشكانيان می باشد .
وی افزود : در شمال ايران قديم نيز روی ديوار مساجد، ديوار نگاری هايی به جا مانده كه با رنگ و آب كار شده است .
مجری ديوارنگاری های مزار شهدای رشت با اشاره به كاربرد نقاشی ديواری در گذشته خاطرنشان كرد: كاربرد اين نوع نقاشی در دوران قديم برای مراسم آيينی بوده و يا جنبه تزيينی داشته است ، نقاشی ديواری به تنهايی به عنوان يك اثر مستقل محسوب نمی شود، بلكه مكمل ساختار هندسی بنا است .
زحمتكش اظهار داشت : آثار هنری بقاع متبركه دارای ارزش بالای بصری می باشند كه پس از گذشت ساليان دور هنوز هم تاثير آن بر هنرمندان پوشيده نيست .
وی با بيان اينكه در سال های اول پس از جنگ نياز به گزارش تصويری از دفاع مقدس احساس می شد و هنرمندان در نقاشی های خود از عمليات ها ، جهاد ، پيكار و گونه های به خون غلطيده سخن می گفتند اذعان داشت : امروز در فضای ديگری به سر می بريم ، نقاش امروز به خوبی می داند كه موضوع جنگ برای مردم اين اهالی ملموس است و جامعه نيازی به كشيدن تصوير چهره ظاهری جنگ ندارد، بلكه رسالت مهم خود را در اميد بخشيدن به بازماندگان جنگ معطوف داشته و به دنبال نگاهی تازه تر به موضوع جنگ در قالب هنر می باشد .
طراح و مجری ديوار نگاری های مزار شهدای رشت اشاره كرد : طرح های ارائه شده در ديوار نگاری های مزار شهدای رشت جنسی تعزلی و شعر گونه دارند در اين ديوار نگاری ها طراح گزارش نمی دهد و افشا گری نمی كند بلكه برخورد آن با موضوع كاملا حسی است و معنای خلاقيت در هنر بيان اين واقعيت است كه پيش از اينكه چيزی وجود داشته باشد هنرمند خود را به آن مشغول كند .
محمد زحمتكش با اشاره به اهداف اجرای اين پروژه يادآور شد : در حاليكه آثار فرهنگ و تمدن گيلان در موزه های دنيا يافت می شود، شهر رشت عاری از تخيل انسان های هنرمند است به منظور ساخت فرهنگ تصويری و جاری كردن تخيل انسان های هنرمند در اين شهر ، پروژه ديوار نگاری های مزار شهدا رشت صورت گرفته تا با آن روزنه ای از نور در دلها ی آدميان باز كنيم .
وی ادامه داد: از آنجايی كه خط نستعليق از ميان خطوط ايرانی از شيرينی ويژه ای برخوردار است در ديوار نگاری های مزار شهدای رشت از اين نوع خط استفاده شده است علاوه بر اين كتابت قرآن با خط نستعليق يكی از نشانه های پيوند عميق هنر ايرانی با مبانی اسلامی می باشد ، صلابت و خشكی خطوط كوفی و عربی با حس تغزلی طرح های ديوار نگاری های مزار شهدای رشت سنخيتی ندارد و بر روانی و اثر گذاری طراحی ها اثر نامطلوبی می گذارند .
نقاش گيلانی تاكيد كرد: زيبا و خوانا بودن خط نستعليق برای بيننده ای كه قصد درك معانی از طريق كتابت را دارد و آشنايی مردم با خطوط فارسی به ويژه نستعليق از ديگر عواملی است كه موجب شده از اين نوع خط در ديوار نگاری های مزار شهدای رشت استفاده شود .
طراح و مجری ديوارنگاری های مزارشهدای رشت هماهنگی خطوط بنا با ساختار نقاشی ديواری را در رعايت مواردی همچون درك انطباق بنا با سبك نقاشی، هماهنگی خطوط اصلی بنا با ساختار طراحی ، انطباق موضوع نقاشی با فضای تعريف شده ، رنگ فضا يا محيط، ابعاد و جايگاه نقاشی ديواری، اندازه و جهت نور نسبت به ابعاد نقاشی ديواری ، كيفيت نور ( طبيعی و مصنوعی) و استفاده از رنگ های متضاد ( سرد و گرم ) به منظور جذابيت بيشتر در اماكن عمومی عنوان كرد .
لازم به ذكر است : پروژه ديوارنگاری های مزار شهدای رشت كه سال گذشته به مناسبت گرامی داشت هفته دفاع مقدس آغاز شده بود پس از گذشت قريب يكسال به اتمام رسيده و در يكی از مناسبت های هفته دفاع مقدس رو نمايی می شود .