کد خبر: 1321875
تاریخ انتشار : ۰۳ آذر ۱۳۹۲ - ۱۳:۵۷
کارشناس مسائل استراتژیک:

بیانات مقام معظم رهبری در خصوص مذاکرات زمینه‌ساز انسجام ملی شد

گروه سیاسی: رئیس مرکز مطالعات راهبردی تابان با اشاره به تدابیری رهبر معظم انقلاب و اقدامات حساب شده تیم مذاکره‌کننده ایران، گفت: بیانات مقام معظم رهبری در خصوص مذاکرات، زمینه انسجام ملی را فراهم ساخت.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از گیلان، رضا سراج، رئیس مرکز مطالعات راهبردی تابان روز گذشته، 2 آذرماه در همایش مرور مذاکرات دیپلماتیک 1+5 که به همت بسیج دانشجویی دانشگاه گیلان برگزار شد، ضمن اشاره به مذاکرات ژنو، موضع کشورمان را در مقابل تیم مذاکره‌کننده ایرانی، موضع حمایتی برشمرد و افزود: هدف ما حمایت از تیم مذاکره‌کننده ایرانی و در کنار آن، بررسی مفاد و نگاه طرف مقابل است.

وی ضمن بررسی علل و چرایی تمایل آمریکا جهت حضور در مذاکرات، اضافه کرد: به گفته روزنامه واشنگتن پست، سال 2013 یکی از فاجعه آمیزترین سال‌ها برای آمریکا به شمار می‌رود و در حال حاضر نیز سیاستمداران این کشور و در رأس آن اوباما در تلاش هستند تا این سال میلادی را با اتفاق و دستاوردی خاص که بتواند جوابگوی مشکلات باشد به پایان برساند.

این کارشناس مسائل سیاسی مسئله سوریه، پناهندگی جاسوس آمریکایی در روسیه و در پی آن اختلاف این دو کشور و همچنین جاسوسی آمریکا از متحدانش را از جمله شکست‌های آمریکا در 2013 خواند.

سراج درگیری‌ها و شورش‌های سوریه را به عنوان یکی از اقدامات اشتباه آمریکا در قبال منطقه دانست و تصریح کرد: طبق برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته در آمریکا، موضوع بر این منوال بود که برنامه فروپاشی سوریه در قالب برنامه‌ای مخفی و با فاز امنیتی خاص اجرا شود که بر این اساس مانند نقشه‌ای که در لیبی صورت گرفت، حمله به سمت کاخ ریاست جمهوری سوریه صورت گرفته و بشار اسد را در مرحله اول از مقام قدرت کنار زده و برنامه‌های خود را عملی سازند.

وی ادامه داد: نقشه حمله به کاخ ریاست جمهوری با شکست مواجه شده و اشتباه بزرگتر آمریکا یعنی اقدام نظامی در فاز دوم مطرح شد که در این قسمت از برنامه‌ریزی‌ها نتوانستند متحدان خود را با خود همراه سازند.

این کارشناس مسائل استراتژیک پناهندگی «اسنودن»، جاسوس آمریکایی در روسیه را شکست دیگری از آمریکا دانست و افزود: آمریکا بخوبی از تصمیمات ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه مبنی بر استفاده از اطلاعات و توانایی‌های اسنودن آگاهی داشت، چراکه او گنجینه جنگ اطلاعاتی است.

وی برد دیپلماتیک در مذاکرات را هدف‌گذاری آمریکا برای پایان مناسب سال 2013 برشمرد و متذکر شد: در حال حاضر با نوعی از جنگ مدرن به نام «مدیریت ادراک» روبرو هستیم؛ جنگ ادراک در واقع از سطوح عالی جنگ نرم بوده که با اعمال نوعی کنش و بازدارندگی در فکر و درک افراد، زمینه ذهنی آنها را جهت پذیرش امور مختلف آماده می‌سازند؛ در حال حاضر نیز شاهد اجرای این جنگ در سطح استراتژیک هستیم.

رئیس مرکز مطالعات راهبردی تابان علت هدفگذاری غرب بر مذاکرات را نمونه‌ای از جنگ ادراکی خواند و تصریح کرد: این تصمیم ناشی از ادراک آنها نسبت به ایران بود؛ به عقیده آنها انتخابات کشورمان متاثر از تحریم‌ها بوده و دولت یازدهم نیز با تاثیرات ناشی از تحریم‌ها بر سر کار آمد؛ با این دیدگاه تفکر آنها این بود که اگر بر دولت ایران فشار آورند، دولت نیز عقب‌نشینی خواهد کرد.

وی علت حضور ایران در مذاکرات را تصمیم اختیاری دولت دانست و افزود: دولت با جمع‌بندی رویدادها و شرایط به این نتیجه رسید که با 5+1 وارد مذاکره شود؛ در این میان بیانات ارزشمند مقام معظم رهبری نقش بسزایی در شکست جنگ ادراکی آمریکا داشت؛ در واقع حمایت ایشان از تیم مذاکره‌کننده ایرانی برنامه‌ریزی‌های غرب را برهم زد و شرایطی که می‌توانست زمینه شکاف ملی را فراهم آورد به انسجام ملی تبدیل ساخت.

سراج با اشاره به تعهد ایران نسبت به محرمانه بودن سیر مذاکرات اشاره کرد و ضمن بررسی عدم صداقت غرب در حفظ این محرمانگی، خاطرنشان کرد: مقامات ایرانی در راستای حفظ سخنان و مذاکرات بسیار خوب عمل کردند، اما این غرب بود که با زیر پا گذاشتن تعهدات، موضوعات مختلف این جلسات را در تل‌آویو، مجلس سنای آمریکا و کنگره مورد بحث و بررسی قرار داد.

وی گام اعتمادساز ایران مبنی بر محدود کردن برنامه‌ها و پیشرفت‌های هسته‌ای را مورد بررسی قرار داد و تصریح کرد: اجرای این حرکت از سوی ایران در قالب نرمش قهرمانانه انجام پذیرفت، اما غرب از کوچکترین رویدادها سوء استفاده کرده و پس از ارائه این طرح از سوی ایران، بلافاصله مواضع خود را تغییر داد و خاکریزهای خود را چند مرحله به جلو حرکت داده و سه هدف راهبردی دیگر را در روند مذاکرات لحاظ کردند.

این کارشناس مسائل استراتژیک معناداری، شفافیت و راستی‌آزمایی را سه هدف اصلی غرب در قبال ایران بیان کرد و متذکر شد: معناداری مفهومی جدید در مذاکرات است که در گذشته وجود نداشته است؛ لذا دلیل بوجود آمدن این مفهوم نزدیک شدن ایران به مرحله صنعتی شدن هسته‌ای و از دیدگاه غربی‌ها، فرار هسته‌ای بود که این مهم با نصب سه‌هزار سانتریفیوژ دیگر محقق می‌شود.

وی معکوس‌سازی هسته‌ای را گام دوم غرب در برابر ایران و پس از آن نیز برچیدن کل تاسیسات را به عنوان هدف نهایی آمریکا در بحث هسته‌ای کشورمان عنوان کرد و ادامه داد: تفکر آنها بر این است که تحریم‌ها فشار را بر ملت ایران مضاعف ساخته است، اما حمایت ملت از تیم مذاکره‌کننده و حضور پرشور در راهپیمایی 13 آبان و سخنان رهبر معظم انقلاب جزو عوامل تاثیرگذاری بود که ادراک دشمنان را برهم زد.

سراج ضمن اشاره به 9 راهبرد آمریکا در مذاکرات هسته‌ای ایران خاطرنشان کرد: وادار ساختن ایران به محدود ساختن  سانتریفیوژها، تعلیق غنی‌سازی اورانیوم 20 درصد، تبدیل اورانیوم غنی‌سازی شده به صفحه‌های سوخت و توقف به ‌کارگیری سانتریفیوژهای نسل جدید از گام‌های متوقف‌سازی آمریکا در برنامه هسته‌ای ایران است.

وی با بیان اهمیت و لزوم بکارگیری نرمش قهرمانانه در این برهه از زمان، تصریح کرد: نرمش قهرمانانه به دولت اجازه می‌دهد در چارچوب منافع ملی تدبیر داشته باشد.

سراج تعطیلی تاسیسات آب‌ سنگین اراک و تبدیل آن به راکتورهای عادی، تعطیلی سایت فردو و پذیرش پرتکل الحاقی از طرف تیم ایرانی را مرحله معکوس‌سازی خواند و افزود: برنامه هسته‌ای ایران با پذیرش این مرحله به مفهومی نمادین خواهد رسید.

وی آخرین مرحله راهبرد آمریکا را تعطیلی چرخه سوخت هستهای آزمایشگاهی ایران برشمرد و ادامه داد: تعداد 830 هزار بیمار خاص در کشور وجود دارد و پیامد تعطیلی مراحل معکوس‌سازی این است که دیگر نمی‌توانیم رادیودارو و رادیو ایزوتوپ تولید کنیم.

کارشناس مسائل استراتژیک توقف برنامه‌های هسته‌ای ایران را سبب بازگشت دستاوردهای علمی ایران خواند و اظهار کرد: مطالبات آمریکا با پذیرش پروتکل الحاقی از ایران فزآینده می‌شود؛ آمریکا تغییر در مذاکرات هسته‌ای را می‌تواند زمینه‌ساز تغییر موازنه راهبردی در منطقه کند؛ الگو بودن جمهوری اسلامی با پذیرش پروتکل الحاقی مخدوش می‌شود.

سراج به تقسیم کارهای غرب در اجرای نقشه راهبردی آمریکا اشاره کرد و افزود: آمریکا نقش پلیس خوب را دارد و نقش پلیس بد را نیز به فرانسوی‌ها واگذار نموده‌اند؛ همچنین تنظیم مناسبات پشت صحنه به عهده انگلیس بوده و رژیم صهیونیستی نیز نقش چماق را به عهده دارد.

وی با اشاره به اینکه ارتش رژیم صهیونیستی طی سال‌های گذشته رتبه ششم ارتش‌های برتر جهان را داشت، افزود: پس از جنگ‌های 33 روزه، 22 روزه و هشت‌روزه، رتبه ارتش اسرائیل از 10 ارتش برتر دنیا خارج شده است و به رتبه سیزدهم تنزل یافت، چراکه ثابت شد جنگ افزارهای این رژیم در نبرد ناهمگون کارآیی ندارند.

این کارشناس مسائل استراتژیک با اشاره به بالا بودن سطح کیفی جنگ افزارهای ایران و سایر حلقه‌های مقاومت، خاطرنشان کرد: ناوشکن ساغر و موشک‌های اف 16 از عواملی بودند که ادراک دشمن را نسبت به جنگ افزارهای خود برهم زده و نمونه شاخص آن گنبد آهنین بود که با موشک‌های فجر ایران، رویای آن نیز نابود شد؛ همچنین تانک‌های مرکاوا نیز در جنگ‌های حزب‌الله لبنان به عنوان برگ برنده رژیم صهیونیستی عنوان شد که به همت نیروهای مقاومت به پیت حلبی تبدیل شد.

سراج ضمن اشاره به گزینه‌های روی میز آمریکا، تصریح کرد: گزینه‌های روی میز در واقع گزینه‌های نظامی هستند که آن نیز به همت حلقه‌های مقاومت نابود شد و در بحث جنگ ادراکی هم با تدابیر رهبر معظم انقلاب و اقدامات حساب شده تیم مذاکره‌کننده، نقشه‌های دشمنان ما نقش برآب شد؛ در واقع بیانات مقام معظم رهبری در خصوص مذاکرات، زمینه انسجام ملی را فراهم ساخت.
وی ضمن تشریح وظایف ملت ایران در شرایط کنونی، بر لزوم حمایت‌های لازم از تیم مذاکره‌کننده تاکید کرد و افزود: علاوه بر آن می‌بایست تمام تحولات را به نحوی هوشمندانه رصد نمود؛ لذا جوانان و دانشگاهیان ما نیز نباید فقط تماشاگر این رویدادها باشند، تقویت روحیه استکبارستیزی، مهمترین حمایت ملت از آرمان‌های نظام و در راس آن تیم مذاکره‌کننده است.

captcha