ازدواج، رویایی که در هفت خوان آرزوهای دور و دراز رنگ می‌بازد
کد خبر: 3913375
تاریخ انتشار : ۰۸ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۲:۳۷

ازدواج، رویایی که در هفت خوان آرزوهای دور و دراز رنگ می‌بازد

ازدواج، قراردادی شیرین برای رسیدن به آرامش زن و مرد است که متاسفانه این روزها برای رسیدن به این سرمنزل مقصود باید کفش آهنین پوشید و از هفت خوانی که بخش عمده آن گرایش به مادیات است عبور کرد.

ازدواج ارتباطی بین دو فرد است که حتی آثار و تبعات خود را در نسل‌های بعدی نیز نشان می‌دهد. پدیده ازدواج آنقدر زیبا و دلنشین است که شاید یکی از مهمترین رخدادهای زندگی هر دختر و پسر باشد. خدای متعال این غریضه را در مسیر صحیح خود پسندیده و ازدواج و انتخاب همسر را بهترین راه برای تعالی جسم و روح هر انسان بالغ عنوان کرده؛ در آیه ۲۱ از سوره مبارکه روم می‌خوانیم "وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ"؛ "و از نشانه‌ هاى او اينكه از [نوع] خودتان همسرانى براى شما آفريد تا بدانها آرام گيريد و ميانتان دوستى و رحمت نهاد آرى در اين [نعمت] براى مردمى كه مى‏‌انديشند قطعا نشانه‌هايى است".

در جامعه امروز متاسفانه شاهد وجود مشکلات و هفت خوان در مسیر ازدواج جوانان هستیم. گاهی اوقات این مسیر آنقدر سخت می‌شود که جوانان قید ازدواج را می‌زنند و در مواردی شاهد رواج روابط نامتعارف، دوستی‌های بی حد و مرز، هم خانه شدن زن و مرد خارج از تعاریف شرع و عرف هستیم که قطعا همه این روابط پیامدهای منفی خاص خود را در پی خواهد داشت.

مهریه هم یکی از مهمترین دغدغه این روزهای هر دختر و پسری در آغاز زندگی مشترک است. بسیاری از دختران مهریه زیاد را ضامن خوشبختی می دانند و پسران از ترس تبعات بعدی، زیر بار مهریه نمی رود. چه بسیار پیوندهایی که در ابتدای راه به دلیل عدم توافق در این مورد به سرانجام نرسیده و مسیر دو جوان از هم جدا شده است.

حجت‌الاسلام سیدعبدالجواد شمس الدین، امام جمعه انزلی در گفت‌وگو با ایکنا در خصوص اهمیت ازدواج اظهار کرد: علی رغم اهمیت و تاکیدی که در دین اسلام برای ازدواج بیان شده متاسفانه در جامعه تبیین لازم برای آن صورت نگرفته و قطعا زمانی که تبیین صحیح و کامل یک امر به خوبی انجام نشود مسیر افراد به راه‌های غیر صحیح و انحرافی منتهی خواهد شد.

ازدواج سفید با شان انسانی همخوانی ندارد

وی افزود: ازدواج سفید که نه تنها با فرهنگ ملی و سنتی ما همخوانی ندارد بلکه جایگاه انسانی نیز برای آن نمی‌توان متصور شد زیرا انسان حریم‌هایی دارد و این حریم‌ها باید محفوظ مانده و به شکل صحیح استفاده و ارضا شود اگر بدون هیچ رابطه و چهارچوبی باشد در شکل حیوانی و به دور از مقام انسانی متعالی خواهد بود.

شمس الدین با تاکید بر اینکه اهمیت عقد ازدواج مختص به اسلام نیست، گفت: علاوه‌بر اسلام، سایر ادیان هم برای روابط زن و مرد و تشکیل خانواده چهارچوب و محدوده خاصی دارند و پیوند ازدواج دارای محتوایی است و به زبانی که هر دین و قومی به آن قائل هستند، جاری می‌شود.

سختگیری‌های بی مورد نشانه عدم درک اهمیت ازدواج است

امام جمعه انزلی با تاکید بر اینکه ازدواج سفید صرف نظر از مسائل شرعی، عقلانی نیست، تصریح کرد: سختگیری‌هایی که در رابطه با ازدواج صورت می‌گیرد همچنین طلاق‌هایی که امروز شاهد آمار غیرقابل قبول آن هستیم نشانه عدم درک توجه به اهمیت ازدواج است.

وی افزود: در این مواقع زوجین معنای زندگی را نمی‌دانند و اهمیت تشکیل خانواده را درک نکرده‌اند سرد و گرم روزگار را نچشیده‌اند و حتی در خصوص وظایفی که به عنوان همسر بر عهده دارند آموزش ندیده‌اند.

شمس‌الدین گفت: همه ما در محیط کاری سختی‌هایی را داریم ولی چون هدف برایمان مهم است سختی‌ها را تحمل می‌کنیم و با همکار و شریک خود کنار می‌آییم. گذشت و کنار آمدن در زندگی مشترک بسیار مهم است چرا این اتفاق رخ نمی‌دهد؟ به خاطر این است که نسبت به زندگی مشترک توجیه نشده‌ایم و هدف زندگی مشترک را نمی‌دانیم.

وی افزود: بسیاری از ازدواج‌هایی که منجر به جدایی می‌شود بر اساس ضوابط و تعلقات ظاهری صورت گرفته است و اگر ازدواج بین زوجین بر مبنای امور ظاهری باشد، زمانی که این مسئله از بین رفت یا تأمین نشد ارتباط به اختلاف کشیده می‌شود.

شمس‌الدین تاکید کرد: در حالی که اگر حقیقت زندگی را بدانیم و اینکه ازدواج فقط کنار هم بودن یا ارضای نیازهای جنسی نیست بلکه فلسفه ازدواج و مسیری که باید طی شود رسیدن به اهداف تعالی بخش و تکامل بخش برای انسان است معتقدم مشکلات ما در رابطه با مسئله ازدواج تا حد زیادی حل می‌شود و شاهد رشد طلاق نخواهیم بود.

امام جمعه انزلی گفت: با دانستن هدف ازدواج قطعا ازدواج سفید و روش‌های دیگر که از فرهنگ غربی شاهد هستیم از بین خواهد رفت همه اینها به خاطر این است که فلسفه ازدواج را نمی‌دانیم اگر با آگاهی این مسئله را انجام دادیم قطعا خانواده‌ها سختی‌هایی که متداول است را نخواهند داشت همچنین زن و مرد شرایط سختی را برای هم قرار نداده و توقعات نابجا نخواهند داشت همچنین هزینه‌های سنگین را در امر ازدواج و آغاز زندگی مشترک شاهد نخواهیم بود.

وی با تاکید بر اینکه هفت خوان ازدواج که در جامعه امروز شاهد آن هستیم معلول عدم آگاهی از فلسفه ازدواج است، تصریح کرد: مصادیق برجسته اینکه در تاریخ اسلام و ایران داریم افرادی که ازدواج‌ خود را ساده آغاز کردند و علاوه بر اینکه زندگی خصوصی موفقی داشتند برای جامعه هم بسیار مفید بودند همچنین توانستند فرزندان اثرگذار برای جامعه پرورش دهند.

امام جمعه انزلی با بیان اینکه یکی از اهداف ازدواج تولد و پرورش فرزندان مثمرثمر برای جامعه است، تاکید کرد: اگر به ثمرات و اهداف ازدواج در چارچوب‌هایی که قرار داده شده آگاهی بیشتری پیدا کنیم خانواده‌های موفق خواهیم داشت همچنین اگر همراه و دلسوز همسر خود باشیم و فرزندان خوب و خدمتگزار برای جامعه تربیت کنیم به هدف ازدواج رسیده‌ایم.

مهریه ابراز علاقه مرد است نه ابزار خوشبختی

مهری یوسفی، مدیر حوزه علمیه خواهران فاطمیه شهرستان بندر انزلی در گفت‌وگو با ایکنا در خصوص اهمیت مهریه اظهار کرد: مهریه در ازدواج برای معامله نیست و حتی آن چیزی که موقع خطبه عقد بیان می‌شود "صداق" است که در واقع ابراز عشق و علاقه مرد به زن در عقد ازدواج است.

وی با تاکید بر اینکه اگر مهریه را دلیلی برای ارزشمندی زن در نظر بگیریم در عالم کسی همتای فاطمه زهرا(س) نیست در حالی که می‌بینیم با مهریه کم به عقد ازدواج حضرت علی(ع) در آمد، افزود: مهریه اختصاص به اسلام ندارد در قبل از اسلام پرداخت مهریه رایج بود و حتی مهریه‌های سنگین پرداخت می‌شد که پیامبر اکرم(ص) با تعیین مهریه کم برای حضرت فاطمه(س) رسم مهریه‌های سنگین را شکست.

یوسفی با بیان اینکه کسی که با مهریه بالا ازدواج می‌کند لزوما خوشبخت نیست و در مقابل کسی هم که با مهریه پایین ازدواج می‌کند حتما بدبخت نیست، تصریح کرد: اگر نگاه ما در امر مقدس ازدواج صرفا نگاه مادی باشد دچار مشکل می‌شویم خداوند زندگی مشترک بر دو بخش مادی و معنوی قرار دارد ولی وقتی بخش مادی در زندگی سنگین شود قطعا زندگی دچار مشکل می‌شود.

مدیر حوزه علمیه خواهران فاطمیه شهرستان بندرانزلی با اشاره به اینکه امروزه شاهد زندگی‌هایی هستیم که ملاک و معیار آن از بنیان اشتباه است، گفت: وقتی زندگی را بر اساس اینکه حق مادی من از این زندگی چیست بنا شود و طلبکارانه به زندگی نگاه کنیم با کمترین مشکل پایه‌های زندگی می‌لرزد.

عشق دو جانبه ستون استوار زندگی مشترک است

وی با بیان اینکه از منظر اسلام وظایفی بر عهده مرد در تامین رفاه و آسایش زن قرار دارد ولی اگر نگاه از خودگذشتگی در این زندگی وجود نداشته باشد دچار مشکل می‌شویم، افزود: در سیره ائمه و روایات می‌بینیم که زن و مرد در مقابل یکدیگر باید محبت و از خود گذشتگی را مورد توجه قرار دهند و در نزد خدای متعال هرچقدر دو نفر به هم خدمت بیشتری کنند محبوب‌تر هستند.

یوسفی با اشاره به حدیثی از پیامبر اکرم(ص) مبنی بر اینکه "وقتی زن به همسر و متقابلا مرد به زن خود نگاه می‌کند خداوند رحمت خود را به هر دوی آنها جاری می‌کند"، گفت: نگاه‌های امروز عاشقانه نیست هر چقدر نگاه زوجین به روابطشان در زندگی مشترک عاشقانه باشد عیب‌ها و کاستی‌های زندگی پوشانده می‌شود وقتی پایه‌های عشق در زندگی وجود داشته باشد رحمت الهی بر آن زندگی نازل می‌شود و قطعا بسیاری از مشکلات قابل حل است.

مدیر حوزه علمیه خواهران فاطمیه شهرستان بندرانزلی تصریح کرد: مردی که در خانه عشق همسرش را دارد بسیاری از سختی‌های فعالیت بیرون از خانه و کسب معاش برایش قابل تحمل است. باید ملاک‌های اشتباه و صرفا مادی خود را اصلاح کنیم زیرا در صورت ادامه این روند حتی اگر در زندگی به طلاق واقعی نرسیم شاهد طلاق‌های عاطفی هستیم.

تاکید قرآن کریم بر حضور داور در مشکلات زن و شوهر

یوسفی همچنین به یکی از مسائلی که جای خالی آن این روزها در زندگی جوانان به چشم می‌خورد اشاره کرد و افزود: استفاده از نقش بزرگترها در حل مشکلات پیش آمده که تقریبا هر نوعروس و تازه دامادی کم و بیش با آن مواجه می‌شوند نیاز به حضور دلسوزانه یک فرد با تجربه دارد.

وی افزود: خدای متعال در آیه ۳۵ از سوره مبارکه نسا فرموده: "وَإِنْ خِفْتُمْ شِقَاقَ بَيْنِهِمَا فَابْعَثُوا حَكَمًا مِنْ أَهْلِهِ وَحَكَمًا مِنْ أَهْلِهَا إِنْ يُرِيدَا إِصْلَاحًا يُوَفِّقِ اللَّهُ بَيْنَهُمَا إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلِيمًا خَبِيرًا"؛ "و اگر از جدايى ميان آن دو [ زن و شوهر] بيم داريد پس داورى از خانواده آن [شوهر] و داورى از خانواده آن [زن] تعيين كنيد اگر سر سازگارى دارند خدا ميان آن دو سازگارى خواهد داد آرى خدا داناى آگاه است". بر این اساس باید توجه داشت که حضور داور به معنای دخالت‌های بیجا نباشد که موجب اختلاف شود از سویی دیگر والدین و بزرگترها، به بهانه عدم دخالت از پیگیری احوال فرزندان خود غافل بمانند. قطعا استفاده از رهنمودهای قرآنی و سیره اهل بیت(ع) می‌تواند راهگشای مسایل پیش روی ازدواج در جامعه امروز باشد.

انتهای پیام
captcha